House of Nashya ;
profile affiliates free page refresh follow

disclaimer
about
 aummchakkk !
typical selfie(s)*
Hello, i'm nazatul nashya ramli . Currently studying at UiTM Lendu, Melaka. Love you & fOOdz.
I'm c o o l !
 Add Me Follow Me Follow Me

bored?
ask me anything


exo-l?
click these




blog archieve
have a look

  • Hello Mee Besen !
  • K-I-O-D-A
  • Thai Malay Expo Melaka 2016
  • The Most Scrumptious Delicious Kuih Keria Antaraba...
  • Bukan Kaki Kencing, Tapi Kaki Ngencess Lah
  • It's Your Day !
  • #FamVac at Pulau Besar, Melaka
  • Resepi Mee Bandung Muar (Second Try)
  • Eid Mubarak 2015
  • Membawa Diri ke Melaka


  • chatting
    let's talking


    followers
    puhlisss

    instagram
    beep beep


    thankyou
    big clap


    Template & design was made by Adam Faiz. Thanks to Michiko for the basecode, & Wanaseoby for the useful tuto and colourful backgrounds. TQ~!



    #FamVac at Tioman Island, Malaysia !
    Monday | 3 comments
    Helloooooo semua !

    Excuse my 'kembang' face

    Yas, hello new month, hello February ! Our next vacay is Tioman Island. Wahwahwah ! Cantik sungguh Tioman, air dia jernih bak hang. Kami dah plan nak ke Tioman ni dari hujung tahun lepas lagi, bila Choy cakap pilih satu tarikh masa cuti Raya Cina. Kebetulan, aku cuti seminggu and Nashren lak cuti Sem. Uishh punya gigih cari satu-per-satu Travel Agency yang ada offer pakej ke Pulau Tioman pada masa yang kitorang dah plan. Alhamdulillah, setelah susah payah, ada lah satu travel agent ni yang ada buat pakej tersebut. Kebanyakannya, waktu kami plan tarikh (3 Februari - 5 Februari) , banyak resort tak buka plus diorang kata musim monsoon ni tak bole ke Tioman. Ape ke pelik nya ni? Masa aku pergi haritu, ramai je orang, berkerumun atas Jeti hahahaha.

    Kalau korang nak tahu travel agent mana yang kami pilih, boleh click link di bawah ;

    Facebook ; Pakej Travel Ainass

    Twitter ; Pakej Travel Ainass

    Contact No ; +6016 334 1784

    Pakej Termurah by Travel Ainass

    Actually pakej yang kami pilih RM350 & RM305 punya. 4 orang snorkelling and 2 orang lagi without snorkelling. Pakej tu termasuk makan 5 kali (BBQ x1) , 2 point snorkelling (Renggis Island, & Marine Park) , 3 hari 2 malam penginapan berdepan dengan pantai and tiket ferry pergi balik. Dan bayaran tambahan yang korang perlu bayar adalah bayaran Tioman Marine Park (RM5/person), Alat Snorkelling (RM15/person), Parking di Jeti Mersing (RM40/3days2nights) dan juga Cukai Perbadanan Negeri Johor (RM5/person). Bila kira-kira agak mahal juga ya? Huhuhuhu~

    Semasa beratur untuk cop tiket ke Pulau Tioman

    1st Day of Trip ;

    Jadual feri ke Pulau Tioman pada pukul 1.30 petang. Sampai je kat Mersing, terus pergi ke kaunter 5 untuk bayar dapatkan tiket feri kami. Tak lama juga tunggu feri untuk sampai kat Jeti Mersing ni. Haha. Sambil tu cuci mata jap, ramai tourist jugaks eh. Ekekekeke. Sampai je feri, semua orang start beratur untuk masuk dalam feri. Selangkah selangkah haha macam penguin. Tetiba lak, belum apa-apa lagi, dah ade yang muntah hijau. Euww! Geli siot! Cepat-cepat aku jalan ke depan.



    Perjalanan ambil masa sejam lebih. Pening dibuatnya bila feri ni bergoyang. Fuh, last-last aku tido je dalam feri. Dalam pukul 3 petang, sampai lah kami di Pulau Tioman. Tadaaaa~!


    Nak check-in resort, jalan punyalah jauh. Maklumlah resort kami tu 2 resort terakhir kat Kg. Genting, Tioman ni hah. Takpe, exercise sket. Btw, chalet kami Dumba Bay Resort. Sesampai je, kami diberikan 'welcome drinks' sambil-sambil main WiFi. WiFi laju babe ! Lepas letak barang je, kami bersiap untuk keluar untuk makan petang. FYI, makanan dorang semuanya sedap :'D Harga pun berpatutan. Lepas makan tu, apalagi lepak lah bro !



    Agak-agak dah petang sikit tu, kami turun pantai untuk menyelam aka test alatan snorkelling untuk aktiviti keesokkan harinya. Selam-selam nampak ikan, weeeee ! Comel je ! Blup blup~


    Pada malam hari pula, kami ber-BBQ. Boleh makan apa sahaja. Ada sotong, kepak ayam, sosej, mee, ikan bakaq dll. Untuk ikan bakaq tu, kuah asam dia fuhhh tiptop. Sampai aku tambah amek 2 ekor cencaru lagi. Kesian yang lain :P Lepas BBQ sepatutnya ada karaoke, tapi aku malas, aku masuk bilik awal HOHOHOH. Tahu aku buat apa ? T-I-D-U-R <3 Sbb mata ni dah takmo bukak lebih besar lagi, kuikuikui


    2nd Day of Trip ;

    Early in the morning (chewahhh), orang sebelah (bilik bujang) dah ketuk-ketuk dinding suruh bangun. Hahaha. Nasib le dinding tu kayu, orang gossip pon bole dengar. Pukul 815 pagi, kami pergi sarapan kat lobby chalet kami. Breakfast dia quite good. Boleh tahan. Ada mee goreng, nasi goreng, telur, sosej dll. Cembiasa lah. Lepas breakfast je, pakcik chalet kata dah boleh standby untuk snorkelling trip. Dalam pukul 930, kami berjalan lah sampai ke jeti dan naik bot. Tour Guide (TG) tu kata kami akan ke Renggis Island, Marine Park, Kg Tekek and duty free shop. ZASSSS~! Alamak, duit tak bawakkkk. Ada RM48 je baki beli fish bun tadi. Tu pun duit abang aku. Sobs sobs.




    Gambar kat atas ni bila dah sampai di stop pertama, iaitu di Renggis Island. Wa cakap sama lu, ikan depan mata wa je ! Takut, gayat, excited semua ada. Hahahaha. Abang TG ni bagi sejam untuk kami snorkel kat sana. Tak puas :( Masa tengah syok snorkelling, hujan pula turun. Nashrul cakap apa ;

    Ikan takda, Ikan 'berteduh' bawah bot

    Halahai, ade ke patut ? Ikan memang dah dalam air. Sama je. Gelak guling-guling aku. Next stop pulaks kami ke Marine Park and seterusnya Kg Tekek. Kat Marine Park, ikan dia besaq-besaq ! Gila kau, bagi fish bun, berpusu-pusu datang. Tapi, sorry ikan, i tertendang uols semua masa i terkapai-kapai berenang :P



     Masa berhenti kat Kg Tekek tu, hujan turun pulaks. Kami berjalan lah dalam hujan untuk ke Duty Free Shop. Sampai je kat sana, huhuhuhu. Takdak apa sangat dalam tu. Setakat keychain, magnet fridge, baju, poskad, chocolate, rokok dll. Kami tak beli banyak, sempat grab coklat ngan candy 'Jelly Belly' huhuhu. Lebihan duit, pergi ngeteh sat kat kedai berdekatan. Kami habis snorkelling dalam pukul 2 petang. Kat sana dah siap lunch. Lauk sedap !

    Pada petang tu pulak, kami plan untuk terokai Kg Genting ni. Tengok ada apa yang menarik. Jalan lah sampai hujung kampung. Huhu. Sunyi je kampung. Sempat juga aku melawat kawasan pilihan aku untuk Internship ; Sun Beach Resort. Nampaknya, tak jadik lah iols nak intern di situ. Sunyi boh. Bosan aku nanti. Dah lah 4 bulan. Lepas puas terokai, kami singgah makan kat warung area jeti. Tahu dah kan apa aku nak comment? YASSSS, makanan dia SEDAP huarghh stress lah semua makanan sedap. Gemok aku nanti ! Sempat juga kami menyinggah beli keychains kat kedai area sini. 3pcs RM10.


    Aktiviti malam pula, lepas je makan, kami lepak kat depan lobby dia. Ada buaian kat situ. Sambil-sambil tu layan WiFi + angin sejuk Tioman jap. Nak karaoke pun, kena tunggu turn lahai haha. Maklumlah, karaoke free plus ada banyak group. At last, dapat jugak aku ngan abang-abang aku karok. Tapi, tak bestnya lagu dia tak up-to-date. Lagu Aiman Tino takda, Shila Amzah semua takda huhu. Takpelah, janji dapat merasa nak karaoke~ Malam ni tidur lambat sket hihihi


    Last Day of Trip ;

    Cembiasa, bangun pagi, mandi then bersarapan. Last day ni kami dihidangkan dengan nasi lemakssss. Berlemak perut kami. Lepas makan nasi lemak, ofcoz mata berat je. Tapi, nak elakkan daripada tidur lepas makan, aku ajak mak ayah jalan-jalan tepi pantai. Tengok anak ikan, tengok monyet kupas kelapa hahaha. Paling best, kat chalet hujung sebelah Dumba Bay Resort ni macam perkampungan kucing. Punyalah banyak kucing berkumpul. Huhu. Aku lalu situ, semua tengok je. Wau ! Retis kah i ?
    Uyen <3


    Feri balik ke Mersing pukul 1.30 petang. Nyempat lagi lah untuk berehat kejap. Pastu kemas-kemas barang sikit. Last day ni takda apa yang nak dibuat sangat. Tepat pukul 1130 pagi, kami dah gerak ke jeti untuk bergambar dan bagi ikan makan. Huhu ikan ikan ikan~





    Kami sampai di Mersing dalam pukul 4 petang. Sepanjang dalam feri, aku tidur saja lah. Taknak mabuk. Hihihi. So, itu sahaja untuk post yang panjang kali ni. Kalau ada pertanyaan apa-apa, just tinggalkan comment di bawah (ade ke? HAHA) Kbye semua ! Jumpa lagi Tioman & Uyen ! We love you !

    Oopss sebelum terlupa, kalau korang terlupa nak beli souveneirs kat Tioman tu, jangan risau ! Kat Jeti Mersing pun ada jual. Harga lebih kurang jurrrrr~



    thesuperb,
    -nazatulnashya-